Rättvisa

Rättvisa har för mig alltid vart väldigt viktigt. Enda sedan den tiden jag själv inte ens minns, har mamma berättat för mig att jag tydligt tyckte det var viktigt redan när jag var liten. Jag vet inte varför. Om det är för att jag är mellanbarn, eller för att jag är ett barn av fyra, eller om jag bara föddes med mycket moral ;)

Men fortfarande idag är det viktigt för mig med rättvisa. Mellan män och kvinnor. Mellan gamla och unga, Svenskfödda och utlandsfödda, människor och djur, dig och mig. För mig behöver rättvisa inte nödvändigtvis betyda att "alla ska ha lika mycket" Men Alla ska ha, innan någon annan får För mycket. Det tycker jag.

Rättvisa är inte för mig att världen idag lever på jordens tillgångar som om vi hade 1½ jord. Och att Sverige levde som om vi hade 3 jordar! Detta är orättvist mot framtidens människor, och mot de människor som inte ens lever på den jordens tillgångar som vi har idag.

Rättvisa är heller inte för mig att pressen på ungdomar blir starkare och tydligare, och kryper lägre ner i åldrarna. Pressen att välja rätt skola och utbildning redan som 14-15 åring. För inga resurser finns att göra om. Att göra fel.

Rättvisa är inte för mig att rika människor blir rikare i Sverige, och att fattiga människor blir fattigare.


Jag undrar, är ni människor som blundar för detta verkligen blinda? eller är ni korkade? eller är ni hjärtlösa? Eller hur kan svenska människor, från en bra del av världen, en del där vi lever som om vi hade resurser från tre jordklot, hur kan sånna människor, med all den utbildning man får i Sverige, all den information vi har tillgång till, inte se eller förstå att den politik som Moderaterna för, skapar en orättvis värld? En värld där skattepengar i mängder går till människor som redan har, och tas från välfärden som vi alla behöver?



Frihet är en sak. Och Högerns ledord.
Men rättvisa är viktigare, och det är Vänsterns ledord.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0