hejdå 2010

2010 är påväg mot sitt slut. En arbetsdag är ungefär vad som återstår. 8 timmar. Mmmh... det känns bra. 2010 var ett helt okej år. Ett ganska vanligt år känns det som. Inget märkvärdigt eller? Jag skulle kunna göra en årsresume och skriva om varje månad men hallå?! Vad har man en blogg till om inte för att kunna gå tillbaka i arkivet och kolla om man är nyfiken?

Nää, jag orkar faktsikt inte leta upp massa bilder och själv kolla i mitt arkiv för att hitta saker att skriva..

Det bästa med år 2010 var alla möten med underbara människor, Karolina är en nyfunnen vän, jag har min Tobias kvar och planerar att fortsätta med det fram till 2080 :) Sen ska vi såklart vara tillsammans vidare men jag vet inte om dom har samma tidräkning som vi har i livet efter detta ;)

Det sämsta med år 2010 är att Moderaterna på något konstigt jävla vis lyckades hålla sig kvar vid makten. Vet fortfarande inte hur det gick till...

Ett nytt år börjar imorgon men det känns inte speciellt spännande. Egentligen är det bara ett nytt kalender år, en uppfinning av människan. Inte mer sanning än något annat.

Det nyår jag minns klarast är nog faktsikt år 2000. Konstigt att folk blev så uppspelta. Vissa grävde ner sig i tunnlar fyllda med konservburkar. Som om jorden skulle gå under för att en människouppfinning räknar jämt.. th th th...

Ja ja! Ikväll ska jag ha långklänning, glitter, glitter glitter, och lockar i håret :) Middag hos Karro och Sebbe, skumpa och smällare, vi ska fira att vi lever på jorden, att vi lever i fred, att vi har varandra, och så ska vi skåla på tolvslaget och hoppas på att fortsättningen kommer bli minst lika bra som den har varit.

Jag är så glad att jag finns och får uppleva detta livet som är få förunnat, såååå många människor är vi trots allt inte med tanke på hur stort universum är :)

GOTT NYTT ÅR <3

Wikileaks.

Igår såg jag dokumentären! Den var jätte bra, men dethär med att Assange (hur stavas de nu då?) skulle ha våldtagit två tjejer här i Sverige tycker jag låter både märkligt för att det vore så extremt osmart med tanke på vilken sits han redan var i, och med tanke på att det hände så snabbt.

Hur som helst, vet jag inte sanningen, och vill heller inte fokusera på honom utan på hela organisationen Wikileaks, och jag tycker det är sjukt att jag inte vetat mer om detta tidigare! Så många scoop dom kommit med, så mycket information dom kommit med, under så många år, varför har jag inte hört om denna organisation tidigare?

Sen kan jag inte förstå hur någon kan vara emot denhär sidan? Självklart kan folk råka illa ut för att informationen läcker ut. Men är det inte deras eget fel från början? Borde de gjort något så dumt att det bör hållas hemligt för resten av världen? Antagligen inte.

Varför ska vi tillåta regeringar, makthavare, människor, ha information om oss? läsa våra mail? lyssna på våra samtal? fatta beslut om vårat land? våran värld? Om inte vi kan få läsa deras mail? lyssna på deras samtal? se besluten som fattas om våra länder? våran värld? Varför ska vi leva i ovisshet om saker som försegår runt omkring oss hela tiden?

Varför ska vi inte få se de oskyldiga offren i krig som mördas av hjärntvättade soldater som beter sig som att de skjuter ner människor i ett TV-spel när de i själva värket är levande människor, män, kvinnor och barn, oskyldiga som mördas med övervåld från helikoptrar? Varför får inte vi se detta om vi förväntas fatta beslut om vi är för eller mot kriget? för eller emot soldater på plats? Hur ska vi veta om vi är för eller emot om vi inte får information om vad vi är för eller emot?

Just för att makthavarna vill inte att vi ska bestämma. Just för att dom vill ha sitt krig och dom vet att ingen som ser bilder på när oskyldiga barn springer för sina liv från blodtörstiga soldater i helekoptrar kan vara för dethär kriget. Just därför vill dom dölja informationen, just därför är dom emot wikileaks, och just därför lever vi i en odemokratisk värld sålänge vi inte får ta del om samma information som alla makthavare själva tar del av.

Sverige är ett ganska jämlikt land. Vi är bland de bästa i världen när de gäller det. Men vi är inte klara. Vi har en lång väg kvar att gå. Och detsamma gäller hela världen och demokratin. Vi har en lång väg att gå trots att vi väljer vår regering. Vi ska kunna se allt de gör, för hur ska vi annars veta om vi ska välja dom igen?


Rättvisa eller frihet?

Är jag höger eller vänster? Det tror jag alla som läst min blogg är lika säkra på som jag är. Jag är vänster. Är jag röd eller blå? Samma sak här, det är ingen tvekan om att jag är röd. Men är jag för rättvisa eller frihet? Alltså självklart brinner jag för rättvisa, men det tar inte bort det faktum att jag vill ha frihet? Och jag kan inte minnas att jag någonsin fick lära mig i skolan att dessa två är några slags motsattsord som inte funkar tillsammans?

Många höger-röstare pratade med mig innan valet med samma röst som man använder till en femåring och sa saker liknande "Jaaa... det låter jätte fint allt som Sossarna säger, men det är ett drömsamhälle :) Det funkar inte i verkligheten :)" Bla bla bla.. Och drömmen är väl vad jag förstår det som total rättvisa? Och visst det kanske inte är det lättaste att uppnå, men om vi tittar på det moderata målet istället då? Ska det isf. vara total frihet?

Frihet att välja själv, som är det största argumentet till att sälja ut apoteket t.ex. Till att ha friskolor. Till att ha tio vårdcentraler i en rik del av Sthlm men ingen i en fattigare del av Malmö t.ex. Den vackra friheten. Vad är då total frihet? Är det att folket äger allt och kan välja själv mellan allt och att staten inte äger något? För den totala friheten är lika mycket dröm som total rättvisa skulle jag vilja påstå.

Knappast att staten släpper ifrån sig makten att bestämma över de saker som dom faktsikt vill ("behöver") ha kvar makten över. Och egentligen undrar jag om inte den totala friheten också isf. ska sträva mot att t.ex. legalisera knark? Varför ska staten bestämma vad vi får och inte får odla själva hemma i vår egen trädgård eller källare? Var är friheten i det?

Och med tanke på vart totalfrihet kan ta oss, vem ska bestämma att det är olagligt att mörda? så undrar jag om inte iaf. total rättvisa är både smartare och lättare att nå..

Nu har ju iofs. Moderaterna aldrig påstått att det är lagligt knark och rätt att mörda som står i målet av deras ambitioner, men för totalfrihet kan jag absolut se att det är ditåt man borde sträva.. Alltså tycker jag (med rösten som om jag talade till en 5 åring) "det låter jätte fint med massa frihet, men det är bara ett drömsamhälle."


(Förresten tycker jag inte att det låter så jäkla fint, men de tror jag inte moderater tycker om total rättvisa heller.. ;))


be boreeeeeed

Nej.. Jag har inte sett wikileaks-dokumentären. Internet är as dåligt och stänger av sig helatiden, Så att räkna med att man får kolla på en 1½ timme lång dokumentär är inte att räkna med. Jag vet inte ens om jag kommer hinna skriva färdigt detta inlägget innan internet väljer att koppla ifrån.. Suck!

Och nu är klockan snart 5... Jag som hade tänkt att söka jobb och kolla upp lite praktiska ekonomiska framtids planer.. Båda två viktiga saker som behöver göras med internetuppkoppling. Men internet har inte funkat på hela dagen, i bästa fram ser man startsidan google, men kommer inte längre.

Men nu funkar det! :) Och här sitter jag och.....bloggar!

Ja det är förjävligt, eller hur? Vilken dålig karaktär jag har. När internet precis börjat funka så sätter jag mig ner och roar mig istället för att göra dessa viktiga saker jag tjatat om hela dagen att jag så gääääärna vill göra, för dom är sååååå viktiga.. Hmm.. Kanske vill göra dom mer gärna just för att jag vet att det inte går.. Det är lätt att prata då om hur duktig man tänkt vara just idag.

Men nä, det blir till att söka lite jobb nu faktsikt, eller ja, först blir det middag, men sen blir det jobb sök. Och jag hoppas såååå mycket på ett jobb i stan :) Hade vart så skönt att få ett jobb dit man slipper pendla för en gångs skull. Varför har vi inga telefonförsäljar jobb i Falkenberg? Det är dom lättaste jobben att få, men dom tråkigaste att pendla till..

Nä, roligare blir de nån annan gång, har helt enkelt inte samvete till att sitta här och skriva nått kul när jag egentligen borde söka jobb och kolla ekonomi.. Därför straffar jag både er och mig själv med ett för långt tråkigt inlägg.

Tuff shit ;) Vi hörs :)

Vem är jag?

Åhhhh, min mamma säger att det finns massa saker jag kan skriva om :) meningen med livet? Vad är vänskap/kärlek för mig? Jag vet inte om jag tycker att det är så lätt att skriva om.. Jag vet inte varför men i hela mitt liv har jag haft svårt för att lämna ut saker om mig själv, för nästan alla. Även sånt som för andra räknas som inte alls speciellt privat, men som för mig är ungefär lika privat som vad man sysslar med mellan lakanen.. Ja det låter ju hur löjligt som helst, men det är ju så jag är..

Ja det kanske inte bara är att rycka på axlarna och säga att "sån är jag.." Kanske borde jag ta tag i mig själv och lära mig att vissa saker är inte så jäkla privat faktiskt. I min kompiskrets är jag "känd" som den pryda tjejen. Som inte fiser och rapar bland folk, även om vi bara är tjejer. Som inte säger att "jag ska bajsa" utan "gå på toa." Som inte vill prata om sex ens under "sanning eller konka" blandat med massa alkohol. Som både hatar allt som är vulgärt men också tycker att lite väl mycket ÄR vulgärt..

Ja lite töntig är jag allt, men vad ska man göra för att bryta sig ur ett sånt skal? Det är väl ungefär som att vissa tycker att det är jobbigt att "prata inför klassen" i skolan. Vissa tycker det, och det är svårt att göra nått åt.. Mer än att öva, öva, öva..

Jag kommer ihåg i skolan när vi hade olika "prata inför klassen" övningar. Redovisningar inför klassen.. Jag hade lätt för vissa, svårt för andra. Lätt när det gällde att redovisa fakta, svårt när det gällde att prata om mig själv. En av mina bästa redovisningar var när vi skulle välja en författare, och jag valde....ååååååååh har såklart glömt hans namn. (mitt namn-minne är helt enkelt obefintligt..) men han är iaf. både författare och startaren av webbplatsen "Bloggkoll" letade efter den nu, men vet inte om den bytat namn eller om den inte finns längre, men jag kunde inte hitta den... Hur som helst gick redovisningen jätte bra.

Inte så konstigt.. Bloggar var rätt nytt, och det var intressant att prata om det, min redovisning handlade iofs. snarare om bloggar och detta nya fenomen än författaren själv, men det var iaf. bara fakta. Och jag tycker om att få klara riktlinjer. Författare. Välj en författare och redovisa om honom.

En annan gång när uppgiften istället var "Lär ut någonting till klassen" blev det mycket svårare. Dels för att riktlinjerna var mycket suddigare. Man fick välja mellan så mycket mer än bara just författare. Dels för att för mig behövs det mycket självförtroende för att säga att "detta kan jag, och det ska jag lära er." Jag tror jag hade klarat det bättre idag. Kanske för att jag är äldre, kanske för att jag har bättre självförtroende? Är säkrare på mig själv? Men då struntade jag i det. Skolkade den dagen i skolan och tänkte aldrig på det igen.

Förrens nu då ;)

Men Hur som helst, en del saker har jag svårt för. En del saker har du svårt för. Och vi kanske har svårt att förstå oss på varandras svagheter, men för oss själva är dom hur självklara som helst. Knappt att vi ser felet med det, utan vi kanske bara rycker på axlarna och tänker att "såhär är jag.." Men ja, nu när jag tänker på det ska jag nog försöka bli bättre på detta. Att tala om för folk vem jag är :)


Jag och lilla Burry just nu :)

Hallå?!

Jag får faktiskt lite mer läsare med jämna mellanrum.. Det går långsamt men det går framåt. Men det är roligt! :) Speciellt när jag är så dålig på att blogga! Skriver verkligen för lite! Men jag känner mig inte så pigg på att skriva om vad jag gör.. ser absolut inget intressant i om jag har städat eller gått en promenad, så kan aldrig få till ett bra inlägg om det. Och ska det handla om politik eller massmedia eller andra ämnen då får det helt enkelt gå ett tag mellan inläggen för jag tänker inte allt för mycket på allt samtidigt.

Förstår dock inte riktigt var ni kommer ifrån..? :S Men det är kul som sagt.

En sak som jag tycker är lite tråkigt är dock varför ni aldrig kommenterar? :) Mamma kommenterar då och då, och det är ju kul, men fler får gärna kommentera, och tycka om inläggen, kommentera annonymt om ni inte vill säga vilka ni är, men vill ha lite kommentarer :)

Så det är bara att börja, ni kan kommentera ett gammalt inlägg tills jag kommer med ett nytt ;) :)

Nästa inlägg kommer förmodligen handla om wikileaks. Sen jag först läste ordet "wikileaks" i Metro på väg till jobbet för första gången har jag bara kännt att jag vill veta MER om detta ämne! Verkar hur intressant som helst, och jag kan ju börja med att säga att jag är på Wikileaks sida! (än så länge..?) Nu har jag sett att det finns en dokumentär om detta på svtplay men vårt internet är så dåligt så det går helt enkelt inte att se på den, det buffrar hela tiden.

(Föresten saknar jag SVT så sjukt mycket! I förra lägenheten var det allt jag kollade på, alltid bra kvalité och intressanta fakta, vilket program det än var.. Men i nya lägenheten får vi inte in SVT med ljud!? Ganska tråkigt att kolla på TV utan ljud, speciellt när majoriteten av programmen är på Svenska.. Detta måste ju ordnas snarast..)

Så jag och Tobbe ska ladda ner dokumentären och se den ikväll istället, så där efter kommer det nog ett inlägg :)

Men nu bär det av till stan i snöovädret. Arbetsförmedlingen är nästa anhalt, arbetslös som man är för tillfället.. ;/


Media

Var inne på min mammas blogg (http://blogg.amelia.se/astapastasson/) och läste hennes inlägg "Dagens morr" där hon skrev om kvällspressen och dens kraft att påverka oss dödliga att tycka, tro, tänka och skrämmas av presis allt vad deras löpsedlar säger åt oss, och det är en tanke jag tänkt många gånger.

Det är svårt, med tanke på det fria ordet, en självklarhet som jag aldrig skulle vilja vara utan, men som ibland (ofta! oftast!..?) enligt mig missbrukas. Som vanligt så landar allt i hur mycket pengar vi kan göra, istället för hur mycket bra vi kan göra, i det här fallet med det tryckta ordet.

Alla tidningsredaktörer (och de flesta av oss dödliga också..) vet vad det är som säljer. Sex, skandaler, och saker att vara rädd för! Men samtidigt som detta säljer bäst, så säljer det inte bäst hos oss alla, och det är inte bara det som säljer. Och jag kan tycka att utbudet för de som faktiskt inte vill läsa om sex, skandaler och skrämselpropaganda är lite smalt..

Medierna har en så viktig roll i samhället, det utbildar oss om vad som om många många år kommer vara historia, men som just nu är vår nutid. Och jag tycker att dom tar för lite ansvar i att ge oss rätt information..

Att medierna påverkar oss är ingen nyhet, men jag skulle gärna vilja se något löp någon dag som berättade hur mycket vi påverkas av media. Det är en nyhet jag är intresserad av att läsa. Och en nyhet jag vill att majoriteten av svenska folket ska ha läst!

Visste ni t.ex. att Sossarna och Moderaterna fick lika mycket plats i tryckt media under valet i år, men att sossarna fick extremt mycket fler negativt vinklade artiklar skrivna om sig än Moderaterna? Just nu minns jag inte siffrorna i huvudet, men minns att det var en stor skillnad.

Det är inte konstigt att Moderaterna vinner valet då, för precis lika självklart som att unga tjejer (och äldre tjejer.. och unga killar.. och äldre killar..) påverkas av reklam som säger att "Såhär ser en snygg kvinna ut" precis lika självklart är det att någon grupp påverkas av att löpet säger att "såhär dåliga är Sossarna"

Vi påverkas av allt som kommer ut i någon form av media. Media har så stor makt över oss.

Jag önskar lite att det fanns en Kvällstidning i "SVT-format" eller vad man ska säga.
En tidning som framförallt var till för att utbilda oss. Som inte säljer med hjälp av sex utan med hjälp av viktig kunskap. Som inte var vinklad åt något håll utan neutral och i mitten. Där man kan läsa en artikel och sen själv bestämma om man är för eller emot, rädd eller inte, glad eller ledsen. En kvällstidning som inte säger åt mig vad jag ska tycka, tänka eller känna utan som informerar mig och sen låter resten vara upp till mig.

Och så undrar jag, varför finns inte detta? Måste det finnas en lag som som säger till en viss tidning att du fååår inte propagera, du fåår bara informera, för att denna tidningen ska existera? Ligger inte det i allas intresse att inte bli (för att kanske själv använda ett lite skrämselpropagerat ord:) hjärntvättade?!

Jag vill inte ha det som i USA, som är så uppskrämt av media, ett land där brott och våld faktiskt minskar i verkligheten, men ökar extremt mycket i media i form av olika slags rapportering via både Nyheter på TV och i tidningar men också t.ex. i realaty serier som "cops". Inte konstigt att Amerikanska folket sover med pistolen under huvudkudden när de blir så uppskrämda av media..


trött, trött, trött...

Imorse när jag lyssnade på P3 så hör jag (det var ju iofs. ingen nyhet) att gratisjobben (slavjobben!) där vi vanliga dödliga som inte har några pengar jobbar gratis för företag som samtidigt får betalt av staten för att få vår gratishjälp ökar. Det har ökat mycket och prognoser visar på att detta ska fortsätta fram till hösten år 2013, sen vänder det. 2013!! Arbetsförmedlingen ser inga problem med detta alls. Nää.. siffran på "arbetslösa" går väl kanske neråt, men jag skulle inte känna mig mindre arbetslös för att jag jobbar gratis åt nått idiotföretag som dessutom mer än gärna bryter mot reglerna och använder mig till arbetsuppgifter någon ANSTÄLLD (med lön!)egentligen skulle ha utfört. För dessa gratisjobben är egentligen till för att användas till arbetsuppgifter som annars inte blir gjorda. Detta har det dock visat sig att flera företag bryter mot.

Är det ingen mer än jag som tycker att detta är sjukt? Är det bara jag som tycker att detta faktsikt är slavarbete?

Jag jobbar på lördag och söndag, sen är jag med en av alla arbetslösa ungdomar som antagligen kommer att driva runt i tre månader,
för att sen ännu en gång skickas till Fami där jag kan skrapa ihop till några ynka tretusen spänn i månaden som det är tänkt att jag ska leva på (skulle gärna se Reinfelt eller någon annan Moderatröstare leva på den summan varje månad..) samtidigt som jag får lära mig att "snäll är en bra egenskap" och "lat är en dålig egenskap" Ja för det är på den nivån det ligger, aktiviteterna man har för sig på Fami.

Samtidigt läser jag nu i Metro att Moderaterna får 32,4 procent i SCB:s nya sympatiundersökning, vilket är det högsta stödet partiet fått sedan SCBs undersökningar startade år 1972. VARFÖR?!?!?!

Reinfelt är duktig på att spela arbetarkämpe men hur lättlurade är Svenska folket?
När jag såg honom i rutan häromdagen hade han sin orangea slips på sig, som får han att se varm och go ut. Nästan röd. Precis som han vill framstå. På en bild i Metro däremot när han var iväg utomlands (minns inte var för tillfället..) och träffade utländska höjdare hade han sin blåa slips på. Där skyltar han gärna med sin höger yta. Där kan han gärna se kall, hård och framgångsrik ut. Men inte på svensk mark. Här röstar vi ju egentligen inte blått. Vi röstar nu mera oranget. Alltså på en falsk färg lika mycket som på en falsk ideologi.

Ja, det kanske låter töntigt, men färger spelar extrem roll. Är det något jag fått lära mig på medieprogrammet och i mediekunskap A, B, och C (som jag har MVG i..) är det hur man gör reklam för sig själv, eller en produkt, tjänst eller annat. (parti), och då spelar färgerna stor roll. Och ingen tror väl att en människa, och ett parti som tagit sig till statsministerposten inte är smart? Och en smart person tänker absolut på vilken färg slipsen har, och vad man säger med den färgen. 

Allt som gäller för gult gäller också för orange, men i ännu högre grad. Det som ger orange den varma känslan är att den påminner mycket om glödens och kvällssolens färg. Det finns en enorm energi i färgen som gör att energiska och sunda människor trivs särskilt bra med orange.

Blått ger en känsla av köld och ett allmänt sorgset intryck. ”Liksom gult alltid medför ljus, kan man säga att blått alltid för med sig mörker”

Äh... önskar bara att människor kunde öppna ögonen och inse att högern inte är ett bra allternativ för Sverige. Dom är egoister som bara tänker på de redan starka i sammhället och blundar för resten.

En sak som för mig är ett konkret bevis på detta
är att enligt undersökningar vill ingen, 0%! bo i andrahands lägenheter, men trots detta tänker Moderaterna satsa mer på att göra det lättare att hyra ut i andra hand, bygga färre hyreslägenheter och på så vis tvinga folk till andrahand trots att det inte finns någon frivillig marknad för detta. ALLTSÅ VARFÖR?!

Nä.. nu ska jag städa.


Prioriteringar..

Livet handlar om prioriteringar.. Ja kanske inte bara, men till stor del. Vad ska man göra med sin tid? Vad ska man lägga sina pengar på? Men det handlar också om tur, eller ska vi kalla det slumpen? Hur mycket tid har man att prioritera? Hur mycket pengar har man att prioritera?

Just nu har jag inte så mycket tid eller pengar att prioritera.. men jag har det jag har, och prioriterar som jag gör.. Bloggen är en sak som jag inte prioriterar i mitt tidsschema nu. Varför? Jag har knappt någon! Jag sover på morgonen och det är en prioritering. Börjar jag 11 sover jag till 9 för att sen ta bussen 10:10. Jag hade kunnat prioritera annorlunda och gå upp tidigare och där med kanske ha tid till att blogga, men denna tiden prioriteras till att sova, för att jag gillar att sova :)

Sen jobbar jag, jobbar och jobbar och jobbar. Tar några koppar kaffe på rasterna sen kommer jag hem. Och när jag är hemma så har jag ungefär 2-4 timmar på mig innan jag ska sova. Dessa timmarna ska läggas på något, och då prioriterar jag min älskling Tobias framför datorn och där med bloggen..

Pengar ska också prioriteras.. Jag t.ex. har inte körkort.. Jag har inte råd. Men det är klart, hade jag prioreterat annorlunda. Kanske sedan jag var 18. Under alla mina olika jobb, olika anställningar, olika löner, har jag lätt kunnat spara ihop till både ett och två körkort.. Men det har jag inte gjort.. Jag har där emot denna månaden prioriterat (förutom julklappar) inredning! Och det är jag glad över! :D

Nya fina kuddar, filtar, ljus och julpynt pryder nu vår lilla lägenhet som har kommit att bli riktigt mysig. Och i och med den fina inredningen är det också mycket roligare att hålla rent och fint, vilket vi också har gjort.. Prioriterat.. Jag städar tillsammans med min pojkvän istället för att sitta vid datorn! Tänka sig :)

Körkort är säkert viktigt.. Men inte viktigare än en dator.. Eller en iPhone.  Och jag tänker inte prioritera en iPhone hur mkt jag än skulle kunna! En uppfinning som är poppis.. Men vad mer är det egentligen? En miljöbov. En pengaslukare. En maskin som sakta men säkert får mig att tycka att 1km till ICA är 1km för långt för att orka cykla..

Njaa.. jag klarar mig utan bil ett tag till.. :) Jag tror jag prioriterar gröna sköna varma filtar i soffan ett tag till :)

Puss!

RSS 2.0