Lika för Lika.

...Sen ville jag bara svara på min kloka storasysters kommentar :) Ja självklart är det sant de du säger, men tar man ett annat yrke, mitt, t.ex. som trots att det inte är några, inte ens ett halvt års utbildning till ändå fortfarande är ett yrke, så spelar det ingen roll om någon jobbat 20 år längre än mig, mitt jobb är faktsikt så simpelt att det svåraste av allt är att vara trevlig mot en kund som beter sig som att den äger hela affären (och mig!) vilket inte krävs några års erfarenhet för. Visst kanske det tog mig några dagar att komma in i jobbet och hitta streckkoderna snabbt, men nu är det avklarat,  och jag har inte hunnit få min andra lön än ;)

Då menar jag, att det kan kännas orättvist att någon som gör precis samma uppgifter som mig, precis lika bra som mig, och erbjuder precis samma kvalité som mig på sitt arbete (om inte sämre, eftersom de nog inte är alls otroligt att man blir lite bitter efter några år i kassan..) får en högre lön än mig. Då menar jag att varför inte höja allas lön istället.

Och som mamma sa (nu var det längesen jag läste den kommentaren så minns inte exakt..) så självklart, har man jobbat längre på en arbetsplats och fått rycka in på andra ställen och göra andra arbetsuppgifter så kan man väl få en bättre lön för det. Men jag säger inget annat heller. Lika lön för lika arbete är allt jag säger. Och jag skulle vilja påstå att jag utför lika arbete som vilken annan kassörska som helst på mitt jobb, så länge den inte har andra uppgifter utöver det. Och då tycker jag att jag också kan ha lika lön. :)

Sist vill jag bara passa på att säga att: Inget ont om Gékås! Trivs verkligen med mitt jobb, och lönen är bättre än jag haft någonsin i mitt liv. Precis ett sånt jobb som jag vill ha tills jag räknat ut vad jag vill göra istället, och vem vet? Kanske hinner jag också jobba några år och bli allt för bitter på alla otrevliga kunder (finns ju många härliga kunder med dock!) men sålänge jag får vara kvar, och sålänge jag inte utbildar mig, så stannar jag mer än gärna på Gekan :)

En ny i familjen :)

En ny liten krabat har kommit in till vår lilla familj. Burry heter hon och är en snart 12 veckor gammal liten kattbebis som jag och Tobbe redan tycker sååååå mycket om! :) Lånhårig och burrig och faktsikt lite lik Curry iom. att de har samma färger :)

Curry där emot tyckte inte alls om sin nya lillasyster och var antingen i ett annat rum eller väldigt förbannad de första dagarna :) Morrar och fräser då och då gör hon fortfarande, men hon har börjat närma sig den lilla lite mer och kan tillomed leka lite.. ibland.. :)

Burry tror vi att hon får heta :) Curry fick sitt namn inte efter kryddan och för att hennes päls har samma färg som den, utan för att hon kurrar mest hela tiden, och väldigt högt :) Den nya där emot låter mer burr burr när hon spinner :) Sen att det rimmar på Curry och att hennes päls är stor och burrig är ju bara ett plus ;)

Tänkte visa några bilder, som inte är super bra, men vi har ju bara en webbcamera som är väldigt otymplig att ta kort med då den sitter i skärmen så de får bli vad de blir, men här är hon iaf. Currys nya lillasyster och vår nya familjemeddlem, Burry! :)


Lika lön för Lika arbete.

Alla som läser min blogg någorlunda regelbundet vet säkert, är frågan om jämlikhet mellan ungdomar och vuxna är en fråga som jag brinner starkt för. Det är en fråga som knappt existerar. Många tycker säkert tillomed att jag är löjlig som kallar det för "fråga". Många vill påstå att problemet inte existerar. Men om jag vore partiledare, skulle det vara för mig en hjärtefråga, precis som alla andra jämställdhetsfrågor.

Feminism. Det är ett ord som beskriver jämlikheten mellan kön. Är man feminist är man för detta. Och ingen vågar påstå att man inte är feminist. Skulle man påstå det (som t.ex. Moderaternas jämlikhetsminister gör..) så är det endast ordets stämpel man inte vill ha. Hon påstår ju fortfarande att hon vill ha jämlikhet mellan könen, (För om hon inte påstår att hon vill ha jämlikhet skulle hon aldrig sitta som minister, så viktigt är det att tycka "rätt") men vill inte erkänna ordets betydelse. Precis på samma vis som vissa inte vill erkänna betydelsen av ojämlikhet mellan vuxna och ungdomar.

Ett viktigt mål för jämlikhet mellan män och kvinnor är lönen. Män ska inte ha högre lön än kvinnor för lika arbete. Det är självklart. Inget konstigt alls. Men är det då inte lika självklart att vuxna inte skall ha högre lön än ungdomar? Ska inte ALLA ha lika lön för lika arbete?

Ett system många företag använder sig av idag är att man som anställd får en krona mer i lön per år. Varför är det så? Varför inte bara öka allas lön med en krona varje år. Standard lönen? Så att den nyanställde får samma lön som den som vart anställd i 3 år längre. Man utför ju trots allt lika arbete. Visst kanske det tar ett tag att lära sig, men så mycket sämre att man inte kan förtjäna en krona extra i timmen är man inte. Man utför fortfarande jobbet. Och det mycket bra. Och det tar ju inte flera åår att komma in i jobbet, det tar några dagar, veckor max.

Vad som händer med ett sånthär system det är att ju äldre man är, ju större chans är det att man har högre lön än andra (yngre) på arbetsplatsen. Och vad som händer då, det är att man skapar en löneklyfta mellan ungdomar och vuxna. Och sjäälvklart är fallet så. Att en löneklyfta mellan "ungdomar" och "vuxna" är precis lika dålig och fel som en löneklyfta mellan män och kvinnor. (eller?) Eller tänk om det var en löneklyfta mellan hetrosexuella och homosexuella. Hur sjukt som helst. Precis som mellan män och kvinnor, och ungdomar och vuxna..

Säkert skulle en och annan av dessa "äldre" anställda kritisera detta. Tycka att det är orättvist att någon som bara jobbat några månader, kanske ett år, har lika mycket lön som en själv som hängt med i tio år... Men allvarligt. Var är det orättvisa? Och framförallt, Vad har du att förlora på det? På vilket vis blir ditt liv sämre av att någon annans liv blir bättre?

Istället för att tävla mot varandra, försöka vara bättre än varandra på alla sätt, så borde vi hålla ihop. Kämpa tillsammans för att höja våra löner. Ungdomar och vuxna, kvinnor och män, vi ska alla slåss tillsammans för att höja vårt värde.

För idag är en man mer värd än en kvinna, en vuxen mer värd än en ungdom. I alla fall på lönespecifikationen. Och där med alltid. Varje dag.

Alla människor är olika. Alla. Kvinnor är inte olika män. Ungdomar är inte olika vuxna. Afrikaner är inte olika albaner. Alla är olika. Och det gör oss lika. Därför ska vi behandlas, belönas, bestraffas lika.


Lyssna på mig nu ;)

Upp till Kamp!

Det finns en serie jag har berättat om förr, Upp till kamp heter den. En sjukt bra serie i fyra delar. Svensk såklart, skriven av Peter Birro. Filmen handlar om fyra ungdomar från mitten av 60 talet till mitten av 70 talet. Dom är från olika samhällsklasser och man får följa deras liv genom serien.

Åh den är sååå braa! Vet inte hur många jag har bett ska kolla på denna serie men kort efter att jag såg den första gången sa jag nog det till vem som hellst jag mötte. Jag vill verkligen att alla ska se denhär serien för den är så bra! Jag blir motiverad och inspirerad av den och musiken är så klockren och så bra!

Det bästa är att den är i fyra avsnitt så istället för att bli ihoptryckt till kanske två timmar så är den på 4x90 minuter vilket ger mycket mer utrymme åt bildspråket.  Kan verkligen inte tipsa nog om denna serien. För både unga och lite äldre.

Jag vet ju inte säkert, men jag tror att filmen beskriver väldigt bra hur livet såg ut på den tiden i Sverige. Kampen för sina åsikter. Den känns äkta och ärlig. Om än kanske lite extrem. Alla kanske inte levde som dessa ungdomar, men tror att de är bra steriotyper.

Så nu lägger jag även in lite filmer här ni kan kolla på:  
En bra låt som är med i filmen.


Ett klipp med en av huvudpersonerna Lena.

Som vanligt så snackas de skit..

Om ungdomar...


Kollade precis på ung och bortskämd.
Ett program som får mig att vilja spy på deltagarna som inte ens skäms över att de är så bortskämda som de är, ännu mer vilja spy på deras föräldrar som inte förstår att de förstör sina barn. Men framförallt vill jag spy på denna falska bild av Svenska ungdomar. För såhär är det inte, kära vänner, Sveriges ungdomar är inte såhär bortskämda. Ingen jag känner är i närheten eller ens på mils avståd av hur bortskämda dessa snorvalpar på 24 år är, och jag har en och annan bortskämd kompis jag med.

Blir på riktigt upprörd över hur vi ungdomar framställs i media, och med program som detta och alla rosa bloggar som finns ute överallt som endast handlar om naglar och skor skulle man kunna tänka sig att det inte är så kontsigt att alla vuxna tror att vi ungdomar är såhär blåsta och lata allihopa. Att vi alla önskar oss ett liv som antingen hemma fru eller popstjärna och inte kan tänka oss något annat.

Men tyvärr är inte så fallet. Kanske är det för att vuxna människor inte på samma vis som vi yngre vuxit upp med nya media som internet och inte förstår på samma sätt att man måste rensa och vara kritisk även till detta. Kanske hänger inte 50-60 talisterna med på att alla ungdomar på internet inte representerar alla ungdomar i Sverige?

Kanske retas jag lite med er 40+are bara för att jag känner mig retad av er ibland? ;)

Vad jag vill säga är bara att det är precis lika fult i mina ögon att dra ungdomar över en kam
som det är att dra utländska, homosexuella, kvinnor eller andra grupper över en och samma kam. Så kan ni vuxna som inte vart unga på ett tag sluta skriva era dumma kommentarer på forum, kommentarsfält i tidningar osv.  om hur lata vi ungdomar är idag. För det är vi inte. Jag är det inte! Och jag tar faktsikt illa upp. Och det hade jag gjort om någon skrev att kvinnor är lata också. Precis som jag antar att en homosecuell hade tatt illa upp om jag kallade homosexuella för lata, eller utläningar om jag kallade dem för lata.. ja jag antar att ni fattar poängen?

Bara för att ni har vart unga en gång i tiden ger de inte er rätten att hacka på ungdomar i alla tider! Prata därför hellre om den ungdomen ni känner som är så himla lat än om oss allihop!

Och helt ärligt, så är det snarare föräldrarnas fel som aldrig sagt nej till att agera privat schaufför, tar lån på hundra tusen för att ungen vill ha en motorcykel, kör 6 mil enkel resa för att tvätta, städa, och laga mat åt sin unge and so on än ungarnas fel. Vad förväntar man sig att få för unge när man uppfostrar den på dethär viset?

De är lika mycket föräldrarnas fel här som det är när man ser en tjock bebis med två tjocka föräldrar.


Notis

"Sverige. Svenska höginkomsttagare har den högsta marginalskatten i världen med 56,6 procent för de som har en årsinkomst över 545 200 kronor. Men när det gäller genomsnittlig skatt, tillsammans med obligatoriska socialavgifter, finns det flera länder som tar ut mer skatt än Sverige." -Aftonbladet.

Högst kanske, men 56,6% När man tjänar 545 200 kronor om året är inte sååå mycket, hur många drabbas av det egentligen?

Vem behöver egentligen så mycket pengar?
Och vem är det som tjänar så mycket pengar? Inte är det sjuksköterskan, ambulansföraren eller något annat livsnödvändigt yrke iaf. Kanske någon egen företagare som tjänar sina pengar på att sälja för dyra produkter till någon som egentligen varken behöver eller har råd med det.

I samma tidning, Aftonbladet, läste jag också om ett gammalt par som vunnit 80 miljoner kronor och gett bort rubbet till välgörenhet. "Det man aldrig haft kommer man aldrig att sakna" säger dom.

Sicka kontraster det finns mellan människor. Vissa giriga ska bara ha så mycket som möjligt. Hellre betalar dom en hög summa för att smita förbi en vårdkö själv, än en lägre summa för att låta hela Sverige få en bättre sjukvård. Hellre en hög summa för en bra pension för sig själv, än en lägre summa för att låta alla pensionärer få en bättre pension.

Likt en hund plötsligt blir hungrig när en annan nosar i dens skål, är det viktigare att ha mer än man behöver än att behöva ge lite till någon annan.

Men är det inte rätt logiskt? Att om vi betalar tillsammans blir det mesta billigare. Ungefär som när du tar tre par skor och betalar för två. Eller två glasögonbågar och betalar för ett par.

Det funkar så. Men vissa giriga människor kan inte se någonting ur andra ögon än sina egna och har aldrig provat på att ställa sig i någon annans skor.

Trött på hur fler och fler Svenskar förvandlas till egotrippade idioter som tror på allt Reinfelt säger.


En stulen lista...

Av mamma.. eftersom jag inte vet vad jag ska skriva, men det var ju ett tag sen.


4 TV-program (eller ja, serier) jag ser:
i Anneli (Eller ja såg då, sista avsnittet gick i måndags! SÅ TRÅKIGT!)
Så mycket bättre! (Som är så mycket bättre än mycket annat på TV4!!)
Couger Town (Som är föör roligt, älskar Cortny Cox, helt underbar!)
Robinson (Fast egentligen följer jag väl inte det, men är det på TV när jag swappar förbi så stannar jag.)

Är inte så mycket för TV egentligen, så det är inte så mycket jag följer..

4 saker jag gjorde igår:
Vaknade.
Jobbade.
Åt.
Somnade.

Det blir inte så mycket mer än så när man pendlar med buss och sitter i kassan. Men det är värt pengarna.


4 saker jag längtar efter:
Julafton! (alltså det går inte att inte längta när man drar förbi alla julprylar i kassan på Gekås!)
Gekås Personalfest (som är imorgon.. ja vet inte om de blir så kul, vem ska ens dit?! men ja.. nått är det ju.)
Sommaren (ja såfort julafton är över kan det få bli sommar igen tycker jag.)
Johanna tid. (Vi träffas för sällan, men när det händer är det hur bra som helst, så bekväma vi är med varandra!)

Längtar för övrigt inte så mycket efter så mycket för tillfället. Eller någonsin, känner mig ofta bekväm i nuet.

4 saker på önskelistan:
Spikmatta (Ja alltså nu tänker jag Julklapps önskelista här!)
Fina klänningar (fortfarande julklapp.. :S)
Att sossarna fick vinna valet istället. (Om vi nu inte kan backa tiden så iaf. om fyra år.)
Fred på jorden. (faktiskt något jag påriktigt önskar mig flera gånger om dagen i tankarna.)

Kan komma på en miljon saker att önska mig som är svåra att få, men en enkel julklapps önskelista får itne plats med mer än kanske 4-5 grejer. Varför är det så svårt?

4 saker jag avskyr:
Människor som bara tänker på sig själva och inte kan se saker från andras perspektiv.
Krig, egoism, när pengar är mer värt än liv.
Orättvisa.
"God bless America" bara Amerika i sig är som ett fett bevis på att Gud inte finns. typ..

blev visst lite mer än fyra saker, men bara fyra rader iaf! :) Verkar ju som att jag bara avskyr en massa men älskar ju motsatserna lika mycket. Så därför tänker jag nu adda en grej på denna listan som inte fanns:

4 saker jag älskar:
Människor runt omkring mig, familj, vänner, Tobias.
Godhet, omtänksamhet, välvilja, tro, hopp och kärlek.
Kamp för fred, jämlikhet och rättvisa. Hoppas vi inte ger upp förrens vi nått alla mål.
Sverige. Världens bästa (fast ändå inte felfria) land. Enligt mig.

Också lite mer än fyra saker, men fyra rader :)

Puss och kram!


RSS 2.0