Wikileaks.

Igår såg jag dokumentären! Den var jätte bra, men dethär med att Assange (hur stavas de nu då?) skulle ha våldtagit två tjejer här i Sverige tycker jag låter både märkligt för att det vore så extremt osmart med tanke på vilken sits han redan var i, och med tanke på att det hände så snabbt.

Hur som helst, vet jag inte sanningen, och vill heller inte fokusera på honom utan på hela organisationen Wikileaks, och jag tycker det är sjukt att jag inte vetat mer om detta tidigare! Så många scoop dom kommit med, så mycket information dom kommit med, under så många år, varför har jag inte hört om denna organisation tidigare?

Sen kan jag inte förstå hur någon kan vara emot denhär sidan? Självklart kan folk råka illa ut för att informationen läcker ut. Men är det inte deras eget fel från början? Borde de gjort något så dumt att det bör hållas hemligt för resten av världen? Antagligen inte.

Varför ska vi tillåta regeringar, makthavare, människor, ha information om oss? läsa våra mail? lyssna på våra samtal? fatta beslut om vårat land? våran värld? Om inte vi kan få läsa deras mail? lyssna på deras samtal? se besluten som fattas om våra länder? våran värld? Varför ska vi leva i ovisshet om saker som försegår runt omkring oss hela tiden?

Varför ska vi inte få se de oskyldiga offren i krig som mördas av hjärntvättade soldater som beter sig som att de skjuter ner människor i ett TV-spel när de i själva värket är levande människor, män, kvinnor och barn, oskyldiga som mördas med övervåld från helikoptrar? Varför får inte vi se detta om vi förväntas fatta beslut om vi är för eller mot kriget? för eller emot soldater på plats? Hur ska vi veta om vi är för eller emot om vi inte får information om vad vi är för eller emot?

Just för att makthavarna vill inte att vi ska bestämma. Just för att dom vill ha sitt krig och dom vet att ingen som ser bilder på när oskyldiga barn springer för sina liv från blodtörstiga soldater i helekoptrar kan vara för dethär kriget. Just därför vill dom dölja informationen, just därför är dom emot wikileaks, och just därför lever vi i en odemokratisk värld sålänge vi inte får ta del om samma information som alla makthavare själva tar del av.

Sverige är ett ganska jämlikt land. Vi är bland de bästa i världen när de gäller det. Men vi är inte klara. Vi har en lång väg kvar att gå. Och detsamma gäller hela världen och demokratin. Vi har en lång väg att gå trots att vi väljer vår regering. Vi ska kunna se allt de gör, för hur ska vi annars veta om vi ska välja dom igen?


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0